Felsőszintű architektúra tervezés a fejlesztési folyamat szívében

Két lábbal a földön járó vállalati architektúra menedzsment (EAM) és szolgáltatás-orientált architektúra (SOA) gyakorlatok kialakítása az Ománi Telekommunikációs Vállalatban (Omantel). Az Atoll segített a működésmód kialakításában, tesztelésében és elindításában, a SAMU alkalmazásunk pedig a hatékony munkához biztosít profi tervezőeszközt, 2011.

Számos transzformációs projektet indítottunk a közelmúltban. Az Atollal közösen kialakított menedzsment gyakorlat értéket teremt a teljes vállalatnak.

Salim Bader Salim Al Mazrui

IT igazgató, Omantel S.A.O.G.

A feladat

Az Omantel egy nagyon összetett architektúrát alakított ki az évek során. A folyamatosan növekvő piaci verseny miatt ugyanakkor egyre gyorsabban és hatékonyabban kell az üzleti igényeket kielégíteni. A vállalat ezért a támogató IT megoldások és szolgáltatások fejlesztésének idejét kívánta drasztikusan lecsökkenteni úgy, hogy egyúttal a bevezetési kockázatokat is kordában tartsa.

A megoldás

Az üzleti igényeket a vállalati architektekhez csatornáztuk be, akik az üzleti elemzőkkel és egyéb informatikai területekkel közösen felsőszintű architektúra tervet készítenek a tervezett projektről. Ezek a tervek szolgálnak alapul a projekt-igények pontosításához, a szükséges erőforrások meghatározásához, a projekt végrehajtásának ellenőrzéséhez és a felmerülő változások elbírálásához. Az koncepcionális architektúra tervek egyből a SAMU-ban készülnek az adatbázisban szereplő elemek felhasználásával és együtt élnek a projekttel.

%

60%-kal rövidebb projekt tervezési idő

%

25%-kal kevesebb tervezési hiba

%

Az IT változtatások 85%-ról készül előzetesen hatáselemzés

Gyorsabb fejlesztés, kisebb kockázat

Részletes hatáselemzések

Változás menedzserek hatáselemzéseket készíthetnek a SAMU-val minden tervezett változtatás előtt. A döntések a kockázatok és azok kezelésének pontosabb ismeretében születnek.

Közös tervezés

Az üzleti igényekből konkrét architektúra tervek születnek a SAMU-ban. A SAMU ábráin mindenki számára egyértelműen kirajzolódnak a közös célok, és tisztán láthatóvá válnak a vállalaton belüli a hatáskörök és az azzal járó felelősségek.

w

Kollektív munka

Mindenki szeret közreműködni, főként, ha célok az az első perctől jól láthatóak. A SAMU egy asztalhoz ülteti a legtávolabbi területek képviselőit is.

Van megoldásra váró feladata?

Nézze meg egy élő bemutatón hogyan szoljálhatja a SAMU az Ön céljait is! Hazai és külföldi projekteken edzett gárdánk sok tapasztalatot szerzett hatékony vállalati architektúra menedzsment gyakorlatok kiépítésében.