A CMDB szolgáltatásfái mostantól grafikusan böngészhetők a SAMU-ban

A SAMU-nak köszönhetően vizuálisan megjeleníthetők, elemezhetőek és böngészhetőek a HP Service Managerben kezelt konfigurációs elemek és kapcsolataik. Emellett a SAMU-ban kialakított szolgáltatáskatalógusból folyamatosan áttöltődnek a szolgáltatásdefiníciók a HP Service Managerbe. Magyar Telekom, 2015.

A Telekom éles rendszereinek üzemeltetésekor nincs lehetőség hibázni. A SAMU tökéletesen rávilágít az IT változtatások esetleges kockázataira, és segítség a gyors beavatkozáshoz. A rendszer nagyban segíti a mindennapi döntéshozatalt és a költségkalkulációkat is.

Jókai Tibor

ITSM organization branch leader, Magyar Telekom

A SAMU-val pontosan meg tudjuk mondani, hogy egy IT komponens (pl. hálózat, tűzfal, szerver) tervezett változtatása hogyan érinti a vállalat alkalmazásait. Az alkalmazás és szolgáltatás menedzserek teljes vizuális hatásláncot kapnak, amit kiértékelve dönthetnek a kapcsolódó szükséges beavatkozásokról.

Bekk Nándor

change and configuration manager, Magyar Telekom

A feladat

Minden vállalatban alkalmaznak valamilyen megoldást az IT konfigurációs elemek dokumentációjára. Ritkán őszinte a mosolya ugyanakkor a szakembereknek a CMDB hallatán – a CMDB nagyszerű, ha megbízhatóak az adatok benne, és tartalmuk könnyen kinyerhető, böngészhető is. A Telekom évek óta széles körben alkalmazza a HP Service Manager megoldását. Ehhez olyan adatmegjelenítő alkalmazást keresett, mely a CMDB-ben felhalmozott tudást egyszerűen és intuitív diagramokon keresztül teszi elérhetővé a hétköznapi felhasználók számára is.

A megoldás

A SAMU egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű és többszörösen összetett adathalmazt képes látványosan és közérthetőn megjeleníteni. Ezt kihasználva naponta szinkronizáljuk a HP Service Manager adatait az erre kialakított SAMU adatbázisba, hogy azokból a SAMU automatikus áttekintő diagramokat készítsen. A felhasználók többféleképpen elemezhetik az adatokat és „lefúrhatnak” bármelyik, általuk fontosnak tartott szegmensbe. A SAMU-t, mint egy addicionális adatmegjelenítési réteget használva a diagramokon keresztül böngészhetik a CMDB adatait: láthatóvá és azonnal elemezhetővé válnak a szolgáltatásfák, illetve gyorsan megállapíthatók a problémák lehetséges okai. Az ábrák rávilágítanak arra is, hol hiányosak a CMDB adatai. A megoldásra azt a SAMU példányt használtuk, amivel a Telekom szolgáltatáskatalógusát is megvalósítottuk.

És a szolgáltatásfák tisztán láthatóvá vállnak az erdőben…

Az IT üzemeltető kollégák saját nyitóképe, melyen a CMDB logikai felépítéséből kiindulva böngészhetik az elemeket. Az incidens kezeléshez és változtatások előzetes kiértékeléséhez azonnal lekérhetők alkalmazás és szerver hatáselemzések.

Egy szerver függőségi fája, kiemelve egy adott szolgáltatáshoz vezető utat. A generált ábrák könnyen elemezhetők is.

Egy kiválasztott alkalmazás függőségi fája.

Adatbázis függőségi fa.

Adatbázis függőségi fa.

Közös vállalati szolgáltatás katalógus

A meglévő szolgáltatás specifikációkból egyszerűen új szolgáltatások tervezhetők a SAMU-val. Az ezekhez használt fizikai erőforrások pedig egyenesen a CMDB-ből érkeznek.

Tiszta kép

A grafikusan böngészhető szolgáltatásfáknak köszönhetően jobban követhetőek a változások, gyorsabb reakcióidőt, és hatékonyabb kommunikációt biztosítanak a vállalat más részlegeivel.

Minőségi adatok a CMDB-ben

Az ellentmondások, adathiányosságok azonnal láthatóvá válnak a bármelyik komponensre lekérhető grafikus függőségi fákon.

Értékesebb CMBD

A rugalmas vizuális felület segíti a mindennapi stratégiai döntéshozatalt.

Támogatja a mindennapi döntéshozatalt

Problémák gyökerének feltárása
Tervezett IT változtatások hatáselemzése
Eseménykezelés (szolgáltatásfa a kritikus hatások meghatározásához)
Tervezés (szerver virtualizáció és konszolidáció, adatközpont konszolidáció in-/outsource)

Van megoldásra váró feladata?

Nézze meg egy élő bemutatón hogyan szolgálhatja a SAMU az Ön céljait is! Hazai és külföldi projekteken edzett gárdánk sok tapasztalatot szerzett hatékony vállalati architektúra menedzsment gyakorlatok kiépítésében.