Magasabb szintű, de a teljes horizontot lefedő architektúra tervek lebontják az éles projekt határokat.

Az architektúra tervek a központi SAMU eszközben készülnek el meglévő és új komponensekből építkezve, így az architektúra menedzsment szempontok érvényre jutnak már a projektek és megoldások tervezésekor. ERSTE Bank, 2014.

Nagyon tetszik, hogy a SAMU segítségével javítani tudtuk a kommunikációt az egyes projekteken, illetve a projektek között egyaránt. A megoldások tervezése grafikusan és egyenesen az architektúra nyilvántartásban történik. Ez nagyban megnövelte a módszer elfogadottságát és így gyakorlatilag egységessé, vállalati szabvánnyá vált.

Ubrankovics Károly

enterprise architect, Erste Bank Hungary

A feladat

Az Erste Bankban a projektek hatására folyamatosan születnek, változnak és szűnnek meg rendszerek és kapcsolatok. Korábban ezek a projektek egymástól függetlenül zajlottak, emiatt az információáramlás nem volt zökkenőmentes. A projektek átfogó architektúrális nézetének hiányában a legnagyobb kihívást a projektek összehangolt irányítása okozta. Egyre szükségesebbé vált az egyes projektek közötti tudásmegosztás és koordináció kiépítése.

A megoldás

Egy központi SAMU rendszert helyeztünk üzembe, ami minden, az Erste Bankban fellelhető architektúra információt, egységes meta-modell szerint egyesít. A komponensek projektek által tervezett változásai ugyanebben a modellben és eszközben írhatók le. Az érintett rendszerek, adatáramlások, szerverek, folyamatok egy gombnyomásra láthatóvá válnak, mely megkönnyíti a projektek közti időbeli és erőforrásbeli koordinációt. A projektek státuszai az alkalmazás fejlesztési ciklusoknak megfelelően követhetők.

Agilis, de strukturált architektúra tervezési folyamat

Tudásmorzsákból felépített egész

Minden információ az architektúráról egy központi rendszerben, egységes struktúrában.

Keretek a projekt tervezéshez

A projektek architektúrális tervezése a SAMU-ban történik, mely lehetővé teszi az egymásra gyakorolt hatások elemzését és gyors beavatkozást.

f

Projekt portfolió áttekintés

A projektek a menedzsment számára is áttekinthetők státuszok és alkalmazás fejlesztési ciklusok szerint.

Van megoldásra váró feladata?

Nézze meg egy élő bemutatón hogyan szolgálhatja a SAMU az Ön céljait is! Hazai és külföldi projekteken edzett gárdánk sok tapasztalatot szerzett hatékony vállalati architektúra menedzsment gyakorlatok kiépítésében.