Architektúra menedzsment keretrendszer új megoldások tervezéséhez

Élő vállalati architektúra menedzsment gyakorlat kialakítása a mindennapokban használható tervezési alapelvekkel és sablonokkal. Ezt kiszolgáló SAMU környezet, kihegyezve az architektúrát változtató projektek tervezési feladatainak támogatására. Magyar Posta, 2014.

A SAMU-val kialakított központi architektúra tervezés segítségével, minden új alkalmazás egységes architektúra szűrőn megy keresztül. Ez nem csak a kockázatokat csökkenti, de minden projekten lehetőséget ad az össz-architektúra konszolidációs és ésszerűsítési szempontjaink érvényre juttatására.

Károlyi Gábor

IT üzleti elemző, Magyar Posta

A feladat

A Magyar Posta nemzeti közszolgáltatóként az informatikát is egyre inkább szolgáltatás-orientáltan közelíti meg. Az egyes fejlesztési törekvések támogatására olyan egységes architektúra tervezési módszertan kidolgozását tűzték ki célul, ami a napi életben valóban hatékonyan használható. Szükséges volt továbbá a tervezési folyamatok eszköztámogatásának kiépítésére is.

A megoldás

Munkatársak együttműködésére építő architektúra menedzsment gyakorlatot alakítottunk ki, az ehhez szükséges szerepkörökkel és szervezettel együtt. A létrehozott központi architektúra nyilvántartás kezdeti feltöltését is elvégeztük. A munkafolyamatokat támogató architektúra tervezési alapelvek és sablonok lehetővé teszik a különböző informatikát érintő kezdeményezések integrált felsőszintű tervezését valamint összehangolását.

A tervezett új szoftvermegoldásokat az üzleti követelmények mellett az architektúra alapelveknek való megfelelés szerint is vizsgálják.

Központi architektúra nyilvántartás

Egységes nyilvántartás a Magyar Posta teljes architektúrájáról.

d

Praktikus architektúra tervezési sablonok

Az összetett megoldások kialakításához a napi gyakorlatban használható tervezési sablonok.

Irányelvek új megoldások kiértékeléséhez

Komplett módszertan és architektúra irányelv gyűjtemény az új megoldások kiválasztásához.

Van megoldásra váró feladata?

Nézze meg egy élő bemutatón hogyan szoljálhatja a SAMU az Ön céljait is! Hazai és külföldi projekteken edzett gárdánk sok tapasztalatot szerzett hatékony vállalati architektúra menedzsment gyakorlatok kiépítésében.