Az ügyfél számára látható és nem látható szolgáltatás komponensek strukturált katalógusa és tervező eszköze

SAMU, mint szolgáltatáskatalógus és tervezőeszköz. A szolgáltatásokon túl az azokhoz szükséges logikai és fizikai erőforrások is leírhatók benne. Magyar Telekom, 2015.
 

A SAMU legnagyobb értéke számunkra, hogy segítségével az utólagos dokumentációk helyett nagyon is élő és struktúrált szolgáltatás architektúra tervezési gyakorlatot alakítottunk ki. A szolgáltatások felépítése, illetve a változások tervei grafikusan elérhetők mindenki számára, de akár exportálhatók is bármilyen Office formátumban – akárhogy is, mindig szigorúan ugyanabból a megbízható forrásból dolgozunk.

Nacsák Tamás

chief service architect, Magyar Telekom

Csak úgy kaphatunk vállalati szolgáltatásainkról 360 fokos képet, ha kialakítunk egy központi, mindenki által használt és elfogadott adatbázist.

Nederman János

szolgáltatásfejlesztési senior menedzser, Magyar Telekom

A feladat

Napjaink leggyorsabban fejlődő iparágaiban, mint például a telekommunikáció, a hagyományos értelemben vett “termék” új jelentéssel bír – inkább beszélhetünk különböző szolgáltatások innovatív kombinációjáról. A Magyar Telekom új és meglévő, az ügyfél számára látható és nem látható szolgáltatás komponensekből építkezik egy-egy új összetett szolgáltatás megalkotásakor. Ehhez a vállalatnak egy olyan katalógusra és modellező eszközre volt szüksége ahol a különböző szolgáltatások könnyedén kezelhetők, emellett az új megoldások tervezhetőek.

A megoldás

A SAMU rugalmas és egyben jól strukturált adatbázist biztosít a meglévő és a jövőbeli szolgáltatások rendszerezéséhez. A szolgáltatások tovább bonthatók az őket kiszolgáló logikai és fizikai erőforrásokra. Új üzleti igényekre ezek újrafelhasználásával „legózható” össze az azt kielégítő IT megoldás. A szolgáltatáskatalógus elérhető más területek számára is, azaz egyfajta kommunikációs csatornaként is szolgál a cégen belül.

FRISSÍTVE: A SAMU-t az üzemeltetésre használt HP Service Managerhez integráltuk, így az IT üzemeltetők mostantól teljes szolgáltatás fákat megjeleníthetnek egy gombnyomással.

ügyfél és erőforrás felé nyújtott szolgáltatás specifikációja

szolgáltatás architektúra terv

együttműködő szervezeti egység

Élő szolgáltatás-alapú architektúra, gyorsabb reakció

Egységes vállalati szolgáltatáskatalógus

A szolgáltatások használatuk kontextusában rendszerezhetők és kezelhetők. Erre a tudásra újabb megoldások építhetők. A tervezett szolgáltatások modellezése szintén a SAMU-ban történik.

Tudatos újrahasznosítás

A SOA valóság – új termékek születnek töredék idő alatt a szolgáltatások okos kombinációjával.

Teljes összhang

A tervezés közös munka, így az első perctől mindenki számára tisztán láthatóak lesznek a fejlesztések céljai.

A mindenki számára elérhető vállalati szolgáltatáskatalógus lebontja az információhiány vagy nem strukturált adatok által emelt akadályokat: szolgáltatás-orientált üzemet és logikai hálózat tervezést tesz lehetővé, teljes E2E nézetet illetve alkalmazás katalógust ad (azaz logikai erőforrások és belső IT szolgáltatások), kapcsolatot teremt szolgáltatás és ügyfélnek értékesített termék között, valamint tisztázza a felelősségi köröket – hogy néhány példát említsünk. Ezek mind nem csak lehetőségek, de megvalósított, vagy megvalósítás alatt álló célok. A központi szolgáltatáskatalógus elengedhetetlen a vállalat 360 fokos szolgáltatástérképéhez, amihez a későbbiekben kapcsolódhatnak még a licensz kezelés és a változáskezelési folyamatok is.

Van megoldásra váró feladata?

Nézze meg egy élő bemutatón hogyan szoljálhatja a SAMU az Ön céljait is! Hazai és külföldi projekteken edzett gárdánk sok tapasztalatot szerzett hatékony vállalati architektúra menedzsment gyakorlatok kiépítésében.