Első magyarként, IV.-VI. dan formagyakorlat kategóriában taekwon-do EB bajnok, világbajnokságon pedig bronzérmes Dávid Péter kollégánk. Peti miután lecsukja laptopját az Atollban, a koreai harcművészetnek szenteli szabadidejét. Hét éve pedig edzőként is erősíti a kőbányai Sasok Taekwon-do szakosztály sportolóinak csapatát.

Az elmúlt pár hónapban hatalmas sportsikereket zsebeltél be, mesélj ezekről.

Az idén áprilisban Kolozsváron került megrendezésre az ITF (International Taekwon-do Federation) hivatalos Európa-bajnoksága, ahol IV-VI. dan formagyakorlat kategóriában a dobogó első fokára állhattam. Szeptemberben pedig Finnországban a világbajnokságon, bronzérmes lettem IV.-VI dan formagyakorlat kategóriába. 9 dan van a taekwon-do sportágban, és a VI. dan a legmagasabb fokozat, akik közt még versenyt rendeznek.

Az Atoll nevében is szívből gratulálok a sikereidhez. Mesélj, milyen út vezetett idáig?

Az V. dan megszerzésére készültem amikor megfogalmazódott bennem, hogyha fizikálisan már felkészült vagyok, akkor a vizsgát követően az EB-re is érdemes lenne beneveznem. Döntésemet az edzőm és a feleségem is nagyon támogatták. Sajnos az V. dan megszerzése mégsem sikerült – a téglatörés nem ment, de emiatt nem bánkódtam. Viszont mivel ebben a kategóriában nem indultam még, így nem voltak magammal szemben sem elvárásaim és az esélytelenek nyugalmával indultam.

Ehhez képest mégis aranyérmet szereztél, azért ez nem semmi! 🙂 Mit gondolsz, mi vezetett végül a sikerhez?

Ekkor már eljutottam arra a pontra, hogy nem éreztem magamon nyomást, jókedvűen álltam az egész versenyhez. Az hajtott, hogy lássuk, mit tudok kihozni az adott helyzetből. Elkezdőtek a formagyakorlat versenyek, és mindig csak a soron következő feladatra fókuszáltam. Mikor a 4. formagyakorlatot is megnyertem és a döntőbe jutottam akkor tudatosult bennem, hogy meddig eljutottam. Innentől kezdve már hajtott a vágy, hogy gyerünk csináljuk tovább! Végül sikerült az Európa bajnoki cím, megnyertem a versenyt!

A világbajnokságon szerintem szerencsésen alakult a sorsolás is, erős ellenfeleim voltak, de alakulhatott volna még nehezebben is. A versenyen végig magamra fókuszáltam és nem a tét lebegett a szemem előtt. Végül a bronzérmet sikerült hazahoznom.

Az Európa -bajnokságon még nem volt meg az V. danod, ha jól értem?

Nem, még nem. Az EB siker után, Harmath László IX. danos Nagymester, a Magyar Taekwon-do megalapítója úgy döntött, hogy megadja.

Kicsit utazzunk vissza az időben, mesélj nekem, hogy jött az életedbe ez a koreai harcművészet?

Békéscsabán nőttem fel és anyukám először nővéremet vitte el taekwon-dozni, mert akkor egyszerre tudta megoldani a sportolását és a gyerekfelügyeletet. Aztán egyszer csak mindhárman a taekwon-do órákon találtuk magunkat. A családunkat teljesen megfertőzte ez a sport és édesapámon kívül mindannyian ezt a sportot űzzük. Szerencsére a feleségem is támogat és ő maga is jár edzésekre. Nélküle és a család támogatása nélkül nem tudnám ezt csinálni. Továbbá segítség az is, hogy az Atoll rugalmasabban áll a munkaidőhöz és ha nem határidős feladaton dolgozom, akkor a munkámat be tudom fejezni edzés után is.

Azért ez nem egy egyszerű sport és mondhatjuk, hogy nem is a legnépszerűbbek egyike. Mit ad neked a harcművészet?

Nehéz ezt megválaszolnom. Igazából annyira az életem része lett, hogy nem tudom elképzelni nélküle, ezt csinálni kell. Érettségi környékén volt 2 év kihagyás, és nem volt jó. Az volt az érzésem, hogy kimaradok valamiből. Nagyon jó a közösség és ez hiányozna. Nem attól vagyok több, hogy csinálom, de sokkal kevesebb lennék, ha nem csinálnám.

Mik a terveid a következő időszakra nézve? Mi a következő célod?

Jövőre megint EB lesz, ez lenne a következő megmérettetés, majd ezt követően hozzánk elég közel, Horvátországban rendezik meg a következő világbajnokságot, szeretnék majd oda is eljutni. A versenyek nagyon megterhelőek fizikálisan, ezért azt gondolom, hogy ezek után visszavonulok majd és edzőként és hobbiként űzöm majd tovább ezt a sportot.

Nagyon nagy büszkeség azt látni, hogy az Atoll fejlesztői csapatát egy ilyen elkötelezett ember erősíti, aki a munkaidőn túl is hatalmas koncentrációról és kitartásról tesz tanúbizonyságot! Szívből gratulálunk még egyszer és kívánjuk, hogy a következő megmérettetéseken is sikerrel szerepelj!

Peti szeptemberi győztes mozdulatai ezen a linken láthatóak, 1:44, 2:38, 3:13, 3:25 perctől.